El uso del chupete en niños. - Ikigai Manresa

Imatge Infant amb xumet

El uso del chupete en niños.

 

“És dolent que el meu fill encara utilitzi xumet?”

 

Aquesta és una de les preguntes que més escoltem quan els pares arriben a la consulta de logopèdia. Les famílies estan amoïnades pel desenvolupament de parla dels seus fills i creuen que l’ús del xumet pot estar afectant. 

És important transmetre calma i  diferenciar entre ús de xumet i ús perllongat del xumet.


L’ús del xumet aporta alguns beneficis, entre els 10 i els 24 mesos:

    • Afavoreix el desenvolupament de la musculatura facial i els músculs de l’alimentació.
    • Redueix el risc de síndrome de mort sobtada del lactant.


En canvi, l’ús perllongat del xumet, més enllà dels 24 mesos:

    • Fa reduïr en els balbucejos i l’aparició de les primeres paraules, ja que el xumet tapa l’òrgan fonador i, l’infant pot desenvolupar un retard del llenguatge.
    • Afavoreix les malformacions dentals, paladar ojival i hipotonia o hipertonia dels músculs orofacials. Aquestes malformacions, poden derivar en dificultats de parla o de deglució.
    • Afecta en el mode de respirar del infant, fent que ho faci per la boca i sigui més fàcil agafar infeccions víriques i reducció salival. 


No tots els infants que fan un ús perllongat del xumet presenten alteracions en l’articulació, o el llenguatge, però si que recomanem suprimir-lo abans dels 24 mesos per evitar riscos.

Si consideres que el teu fill/a mostra dificultats en la parla, el llenguatge o en la deglució, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i mirem com ho podem ajudar-vos. 🙂

 

Audry Prior Hernández

Logopeda infantil col·legiada núm. 08/3887