L’ús de xumet en infants.

L’ús de xumet en infants.

 

“És dolent que el meu fill encara utilitzi xumet?”

 

Aquesta és una de les preguntes que més escoltem quan els pares arriben a la consulta de logopèdia. Les famílies estan amoïnades pel desenvolupament de parla dels seus fills i creuen que l’ús del xumet pot estar afectant. 

És important transmetre calma i  diferenciar entre ús de xumet i ús perllongat del xumet.

 

L’ús del xumet aporta alguns beneficis, entre els 10 i els 24 mesos:

    • Afavoreix el desenvolupament de la musculatura facial i els músculs de l’alimentació.
    • Redueix el risc de síndrome de mort sobtada del lactant.

En canvi, l’ús perllongat del xumet, més enllà dels 24 mesos:

    • Fa reduïr en els balbucejos i l’aparició de les primeres paraules, ja que el xumet tapa l’òrgan fonador i, l’infant pot desenvolupar un retard del llenguatge.
    • Afavoreix les malformacions dentals, paladar ojival i hipotonia o hipertonia dels músculs orofacials. Aquestes malformacions, poden derivar en dificultats de parla o de deglució.
    • Afecta en el mode de respirar del infant, fent que ho faci per la boca i sigui més fàcil agafar infeccions víriques i reducció salival. 

No tots els infants que fan un ús perllongat del xumet presenten alteracions en l’articulació, o el llenguatge, però si que recomanem suprimir-lo abans dels 24 mesos per evitar riscos.

Si consideres que el teu fill/a mostra dificultats en la parla, el llenguatge o en la deglució, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i mirem com ho podem ajudar-vos. 🙂

 

Audry Prior Hernández

Logopeda infantil al Centre Ikigai Manresa, i al CDIAP del Bages.

Col·legiada núm. 08/3887