Com organitzar l'estiu amb fills? - Ikigai Manresa

Com organitzar l’estiu amb fills?

Summary

Amb l'arribada de l'estiu, també pot sobrevenir una sensació de por i estrès. Per això, avui us portem 6 imprescindibles per afrontar l'estiu amb fills.

Arriba l’estiu, i encara que en tenim moltíssimes ganes, els pares ens envaeix una sensació de terror. Què faig ara amb els meus fills? Com m’organitzo? Què és el millor per a ells? I per la família?

Evidentment, nosaltres no parlarem de temes econòmics i de situacions personals, ja que no en som expertes, però sí que us parlarem de coses que no poden faltar durant les vacances d’estiu! 

Els imprescindibles:

1. Estableix rutines

Hi ha una realitat molt evident. Tenir rutines ens ajuda a organitzar-nos, estructurar la nostra vida, reduir l’ansietat i viure més còmodament. És per això, que durant l’estiu, quan els nens deixen d’anar a l’escola, és molt important no oblidar la necessitat d’establir uns horaris que ens permetin organitzar-nos en l’àmbit familiar, i ajudin al nostre fill o filla a entendre com funcionarà el dia, i saber què se n’espera. 

  • Com podem fer-ho?

Si és possible parleu-ne com a parella (com a pares separats o reflexioneu-ne vosaltres sols si sou una família monoparental) abans que arribi el moment en què els vostres fills ja no vagin a l’escola. Si necessiteu l’ajuda d’avis, tiets o amics, parleu-ne també amb ells per tal que es puguin planificar, o a la feina en cas que necessiteu organitzar-vos d’una altra manera. Això permetrà reduir imprevistos.

  • Quines coses s’han de parlar?

A quina hora esperem que es despertin, amb qui passaran el temps, qui els recollirà o portarà a les activitats on els hàgiu apuntat, a quina hora han de fer els àpats, quins llocs voleu que freqüenti, quines activitats no pot deixar de fer el vostre fill o filla tot i estar de vacances, ha de fer migdiada?, etc. 

En cas que vulgueu saber-ne més, no us oblideu de llegir l’article sobre per quin motiu és important tenir rutines i hàbits durant la infància.

2. Crea responsabilitats

Tots els éssers humans necessitem responsabilitats, i els nostres fills també, tinguin l’edat que tinguin. Evidentment, aquestes responsabilitats han d’estar adequades a la seva edat evolutiva, però és important que no ens n’oblidem. Tenir responsabilitats els ajuda a ser autònoms, sentir-se útils, ens treu càrrega ocupacional (per petita que sigui), millora la seva autoestima, els treu temps d’altres activitats que volem evitar (com l’excés de pantalles) i els ajuda a créixer d’una manera sana. 

  • Quines activitats poden ser adequades?

És important no parar el cervell ni els aprenentatges. Així que podem dedicar cada dia 10 minuts a llegir per a no perdre el fil, fer un repte matemàtic cada matí (podem comprar un llibret d’estiu, buscar-los per internet, comprar un joc que en contingui), buscar activitats amb puzles, laberints, etc. Paral·lelament, també hem de definir activitats que no tinguin res a veure amb temes acadèmics, com poden ser: anar a comprar el pa, treure les coses del rentaplats, estendre la roba, fer el llit, etc. 

Més endavant publicarem un article amb aquelles responsabilitats que poden assumir segons la seva edat. Així que estigueu atents! 🙂

3. Com gestiono les pantalles?

A l’estiu és molt fàcil caure en l’ús excessiu de pantalles. El motiu és molt senzill; tenen més temps lliure i s’avorreixen amb facilitat, així que el més senzill és deixar-los mirar YouTube, TikTok, Instagram, TV, Netflix, HBO, Disney plus, Amazon Prime (o qualsevol altra plataforma) de contingut momentani que sobreestimula el nostre cervell interferint en el seu correcte desenvolupament, i en l’activació de neurotransmissors que afecten el seu comportament. Totes aquestes circumstàncies, a la vegada afecten el seu interès futur en fer activitats allunyades de qualsevol classe de pantalla (televisor, tauleta, mòbil, etc.), i que, per tant, es mostrin més passius i poc interessats a fer activitats fora de casa; anar a passejar, anar al parc, sortir a prendre alguna cosa, etc. 

  • Com ho gestiono?

És important que establiu un temps màxim d’exposició a les pantalles que vagi relacionat amb la seva edat. On es defineixi clarament en quin moment està permès i quin contingut és l’adequat. Qualsevol excés pot acabar derivant en problemes futurs quan hàgim de tornar a les rutines escolars. Més endavant farem un article al respecte per tenir-vos més informats! 

4. Sociabilitar amb iguals per a totes les butxaques

És important passar temps amb els nostres fills a l’estiu, però també ho és que no deixin de passar temps amb altres nens de la seva edat, i a poder ser que no perdin el contacte amb els seus amics de l’escola. 

  • Com ho faig?

Una de les maneres més comunes que tenim, és buscar un campus o esplai d’estiu, que vagi al cau, mares de dia, espais familiars, etc. N’hi ha de molts tipus i orientats a totes les necessitats i interessos; estades llargues, estades només de matí, de futbol, de cuina, de treballs manuals, d’una mica de tot, etc. A més, els ajuntaments també solen oferir-ne a preus més reduïts. O inclús hi ha veïnats que n’ofereixen. En aquest cas sí que us toca moure-us i valorar dins la vostra àrea quines opcions hi ha i quines us convencen. 

Una altra opció si econòmicament no us ho podeu permetre, és valorar quines opcions hi ha; anar al parc de manera regular a hores concretes, valorar si a les piscines municipals teniu algun descompte o és un preu al qual podeu fer front, quedar amb pares i mares de la classe per tal que els nens juguin junts, etc.

El que està clar és que és molt important que els nostres fills no deixin mai de relacionar-se. 

5. Temps en família

No podem oblidar que l’estiu és el millor moment per passar temps en família. Els dies són llargs, podem fer activitats agradables i el sol ens proporciona vitamina D, regula el nostre humor i ens produeix felicitat. Així que fem al vermut junts al balcó, en una terrassa o una àrea de pícnic, prenem un gelat pel carrer o una geladeria, anem a jugar al parc o en mig de la naturalesa, visitem llocs, juguem junts i no deixem de fer plans. Aprofitem que és època de festes majors per sortir, riure i compartir tots junts. 

6. Deixa'l GAUDIR

Són nens i nenes. Tenen la sort que encara no han arribat a l’època de treballar a totes hores i responsabilitats excessives. Així que no t’obsessionis en que es passin tot el dia fent el que nosaltres esperem. Deixem que també disfruitn de les seves vacances! 

Natàlia Sellarés Berengué

Psicòloga General Sanitària Infantil i Juvenil a Ikigai Manresa

Col·legiada 26739

leave a comment