El meu fill pica als altres. Què faig?

El meu fill pica als altres. Què faig?

 

Per què piquen els nens?

 

Picar és un comportament normal durant la primera infància (0 – 3 anys), període en què el nen encara no ha desenvolupat recursos lingüístics per expressar-se ni estratègies per gestionar la seva frustració. 

Sovint apareix un germà o germana que abans no hi era, ha d’aprendre les normes socials de conviure amb els companys de l’escola bressol, cosins o fills i filles d’amics. A més durant aquest període ha de començar a acceptar el NO, aprendre a compartir, i adonar-se que no tot gira entorn d’ell. I francament, totes aquestes tasques no són fàcils. 

Imagina que estàs amb un amic o amiga i t’agafa el TEU telèfon mòbil mentre tu estàs llegint alguna notícia, jugant a algun joc, o simplement fent el tafaner per l’Instagram. No sé a tu, però a mi és una cosa que em molesta. Si me’l demanes te’l deixo, i segurament et diré “em llegeixo això i te’l passo”. Ara imagina’t el teu fill. Està jugant amb el seu ninot preferit i veu un nen que s’acosta i el va a agafar. Si estàs llegint a hores d’ara, és que saps que la cosa no acabarà bé; una esgarrapada, una empenta, una coça, etc. Què ha passat aquí? Doncs que li volia dir que no, però encara no sap com parlar o té dificultats en el llenguatge i ha utilitzat el recurs que ha desenvolupat fins ara.

És dolent això? 

En part. Que el teu fill sàpiga fer-se valdre i expressar el seu disgust cap a alguna cosa és genial. Demostra que si continua així no deixarà que els altres se n’aprofitin, però també sabem que la conducta no és l’adequada, i això pot portar problemes a llarg termini com que els altres nens no vulguin estar amb ell o que no sàpiga gestionar la seva ràbia i frustració fent servir l’agressió de manera habitual.

Què puc fer?
  • No perdis la calma. No fa falta alçar la veu per dir-li que no ho està fent bé. Intenta tenir un to ferm però serè.
  • Posa límits. Explica-li quines conseqüències tindran els seus actes: “si em piques marxaré, perquè no voldré estar amb tu”.
  • Proposa una alternativa. “A mi m’agrada que m’abracin i em facin una carícia”.  
  • Reforça positivament la resposta alternativa. “Ai que bé, això sí que m’agrada”. “A tu t’agrada?”.
  • Sigues conseqüent amb el límit. Si li has dit que marxaves si et picava de nou, fes-ho. No seguir el límit crearà confusió i que la conducta es continuï repetint. 
  • Sigues pacient. Al principi hi pot haver un repunt, però en qüestió de dies s’hauria de reconduir. 
Per acabar, vull que sàpigues que…

Picar és un freqüent en:

  • Nens molt petits que no han desenvolupat el llenguatge.
  • Nens que no se saben expressar per dificultats lingüístiques.
  • Nens que els costa controlar els seus impulsos.
  • Nens que no tenen normes ni límits.
  • Nens que reben molts càstigs.
  • Nens que imiten a altres adults o infants que agredeixen. 

Si veus que tots aquests problemes van a més, són molt freqüents o intensos, que per edat no ens trobem davant una conducta normal, o que interfereixen en el vostre benestar. No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i mirem com ho podem gestionar. 🙂

 

Natàlia Sellarés Berengué

Psicòloga General Sanitària Infantil i Juvenil al Centre de Psicologia i Logopèdia Ikigai Manresa

Col·legiada nº 2673